МУЗИЧНА СТИЛІСТИКА ЦЕРКОВНИХ КОЛЯД (ДО ПИТАННЯ ОНОВЛЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «НАРОДНА МУЗИЧНА ТВОРЧІСТЬ») - Smolyak, O. S. (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2017)
DOI: https://doi.org/10.28925/2518-766X.20172.6872 У статті розглянуто церковні коляди в аспекті їхнього входження в традиційну народну музичну культуру. Звернено увагу на історію походження пісень цього жанру та трансформаційні процеси, які відбулися з ними протягом останніх століть. Проаналізовано ритмічні форми вірша і мелодії церковних коляд, їх народномузичні форми, типи мелодичного становлення, ладозвукорядні будови. Визначено способи виконання церковних коляд, їх мелодичного і метричного становлення.