МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК ІМПРОВІЗАЦІЇ МАЙБУТНЬОГО АРТИСТА-ВОКАЛІСТА НА ЗАНЯТТЯХ СОЛЬНОГО СПІВУ - Мирошниченко, Валерій (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2023)
У сучасній системі вищої мистецької освіти перед викладачами у галузі культури і мистецтва, зокрема сольного співу, постає важливе завдання — сформувати у майбутніх артистів-вокалістів навички аналізу та інтерпретації музичних творів, а також вокально-технічні й рухові, адже студент у процесі навчання має не лише досконало володіти різними вокальними техніками, але й створювати художній образ твору через міміку, жести, рухи. Важливою складовою процесу фахової підготовки майбутніх артистів-вокалістів є сформованість навичок імпровізації. Стаття присвячена обґрунтуванню моделі формування навичок імпровізації, а саме джазової, яка є важливою складовою процесу фахової підготовки майбутніх артистів-вокалістів на заняттях сольного співу. У процесі розробки моделі були встановлені та проаналізовані взаємозв’язки між структурними компонентами процесу формування здібностей до джазової імпровізації майбутніх артистів-вокалістів на заняттях сольного співу. Здійснений аналіз дав змогу виявити три структурні компоненти означеної моделі: методологічний, змістовий та організаційно-технологічний, — складові кожного з яких розкриті у статті. Процес формування навичок джазової імпровізації майбутніх артистів-вокалістів на заняттях сольного співу — складний та багатогранний, а здатність студентів до джазової імпровізації — одна із спеціальних компе- тентностей, що характеризують майбутнього артиста-вокаліста як фахівця у своїй галузі.