РОЗВИТОК ПІАНІСТИЧНИХ НАВИЧОК ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В ДОНОТНИЙ ПЕРІОД НАВЧАННЯ - Завалко, Катерина; Балюра, Катерина (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2023)
У статті розглянуто донотний період як необхідний та важливий у процесі навчання музикантів. Від успішності навчання на цьому етапі залежить ефективність подальшого опанування грою на музичному інструменті. На основі вивчення літератури було визначено, що музичний розвиток є актуальним для дітей саме дошкільного віку, оскільки на різних вікових етапах дитина виявляє та розвиває різні здібності, які відповідають особливостям певного вікового періоду. Важливою ознакою музикальності дошкільника є його творче ставлення до музики, адже, слухаючи та сприймаючи музичний твір, дитина емоційно на свій розсуд уявляє художній образ, відтворюючи його у співі, грі, танці чи на папері. Донотний період навчання учня-піаніста визначається як початковий період навчання, коли учень під час активного музикування на фортепіано без використання нотного тексту розвиває музично-творчі здібності, знайомиться з основними музичними поняттями, опановує поставу та формує елементарні піаністичні навички. Головне завдання педагога полягає в тому, щоб допомогти кожному учневі індивідуально пристосуватися до інструмента, знайти своє власне відчуття зручності, відчути вільні, природні рухи, ненапружений стан рук та всього організму. Дані анкетування 124 викладачів-піаністів щодо особливостей впровадження донотного періоду в практику навчання початківців засвідчили, що донотна підготовка є важливим етапом навчання піаністів-початківців і більшість опитаних викладачів приділяють увагу цьому етапу. Водночас викладачі фортепіано недостатньо чітко розуміють особливості даного періоду, більшість з них не володіють необхідними методами та формами роботи. Перспективи подальших наукових досліджень вбачаємо у розробці авторської методики донотного періоду навчання учнів-піаністів та перевірці її під час педагогічного експерименту.