ЛЕСИН РОЯЛЬ - Svyrydenko, Nataliya S. (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2017)
DOI: https://doi.org/10.28925/2518-766X201615055 У статті досліджено історію рояля, пов’язану з творчою постаттю видатної української поетеси Лесі Українки. Розкрито традиції виробництва роялів французької фабрики Pleyel”. Охарактеризовано атмосферу французького салону середини ХІХ ст., де відбувалися виступи видатних піаністів романтичної доби. Наведено факти з історії виготовлення фортепіано в Україні, простежено історію появи знаменитого рояля у будинку родини Косачів у світлі стосунків з сім’ями Драгоманових, Лисенків та інших представників української інтелігенції ХІХ ст. Викладено історію реставрації рояля та факти його сучасного буття. На основі історичних документів з архіву сім’ї Косачів розкрито ставлення Лесі Українки до музики, імена перших музичних наставників поетеси.