МУЗИЧНА ПЕДАГОГІКА В УКРАЇНІ: ЗУСТРІЧІ В ІСТОРІЇ - Protsiv, L. Y. (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2017)
DOI: https://doi.org/10.28925/2518-766X.20172.717 У статті висвітлюються основні аспекти розвитку цивілізації як метаісторії, обґрунтовується погляд на історію музичної педагогіки в Україні як метаісторію, змістом якої є незмінні величини, духовні константи людства. До сталих структур, стійких в історичному часі, належать і такі сюжети, як співпадіння, аналогії, «зустрічі в історії». З’ясовується, що ключовими персонами в історії музичної культури як метаісторії, які зумовили її подальший розвиток та передбачили майбутнє, виступили М. Дилецький, Г. Сковорода, М. Березовський, Д. Бортнянський та інші, а доба бароко та класицизму стала «епічним часом» в історії, присутність якого і визначає її метаісторичний характер.