ДІАГНОСТИКА КОМПЕТЕНЦІЙ У МИСТЕЦЬКІЙ ОСВІТІ: ЗАРУБІЖНИЙ ТА УКРАЇНСЬКИЙ ДОСВІД - Matveeva O. О. (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2017)
DOI: https://doi.org/10.28925/2518-766X.20172.3945 У статті проаналізовано зарубіжний досвід застосування інструментарію для діагностування компетенцій у країнах Євросоюзу (Федеративна Республіка Німеччина, Австрія, Швейцарія) та США. Виявлено сутність спільних підходів до розробки та впровадження діагностичного інструментарію у підготовку майбутніх учителів музики: основою розробки діагностичних засобів є галузевий стандарт, що реалізує компетентнісний підхід та комплекс ключових компетенцій; додаткові компетенції висвітлюють специфіку підготовки бакалавра, його спеціалізацію; розробкою діагностичного інструментарію займаються міністерства, інститути та лабораторії педагогічного та психологічного спрямування. З’ясовано, що в Україні відсутність галузевого стандарту на компетентнісній основі гальмує розробку і впровадження діагностичного інструментарію. Запропоновано авторське термінологічне визначення загальнопрофесійних та спеціалізовано-професійних компетенцій учителя музичного мистецтва, а також інструментарій педагогічної діагностики для визначення результатів освітньої діяльності майбутніх фахівців.