ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОФЕСІЙНОГО ТА ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРАННЯ У ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІЙ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИЦІ - Бегун-Трачук, Лариса (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2021)
У статті розкрито основні підходи щодо дослідження професійного та емоційного вигорання в зарубіжній та вітчизняній психолого-педагогічній теорії та практиці. Наголошено, що вигорання характеризується рядом функцій в процесі професійного становлення особистості, протилежних традиційним функціям будь-якого психічного явища: антимотиваційної, антикогнітивної та дерегулятивної. Наукове осмислення зарубіжного досвіду щодо вивчення феномену професійного вигорання дозволило визначити ступінь негативності впливу довготривалих стресів професійного характеру, емоційно навантажених умов концертно-сценічної діяльності та значної кількості непередбачуваних ситуацій мистецько-педагогічної взаємодії, як детермінант психофізичного вигорання, на емоційний, інтелектуальний і фізичний стан здоров’я фахівця. Окреслено низку суперечностей, які потребують розв’язання, а саме: між потребами у теоретичній розробленості проблеми професійного вигорання, загальній педагогіці та незначною кількістю наукових вітчизняних досліджень у цьому напрямку.