КОНЦЕРТНО-ВИКОНАВСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Скуратовська, Марія (Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі, 2021)
Концертно-виконавська діяльність є важливою складовою для майбутнього вчителя музичного мистецтва, яка спонукає аналізувати свої потреби, інтереси, схильності. Вона сприяє формуванню особистісної значущості, емоційної впевненості, забезпечує самостійність виконавця у процесі фахової підготовки. Недостатня розробленість проблеми підготовки майбутнього вчителя музичного мистецтва до концертно-виконавської діяльності стає однією з актуальних у мистецькому освітньому процесі. Стаття присвячена проблемі концертно-виконавської діяльності майбутнього вчителя музичного мистецтва у процесі фахової підготовки. У ній розкриваються засади формування готовності майбутнього вчителя музичного мистецтва до концертно-виконавської діяльності, проводиться аналіз наукових досліджень з даної проблеми. Мета статті — розкрити вплив концертно-виконавської діяльності як виду художньої творчості на процес фахової підготовки майбутнього вчителя музичного мистецтва. У сферу дослідження даної проблеми ми включаємо визначення найбільш ефективних способів і методів підготовки майбутнього вчителя музичного мистецтва до концертно-виконавської діяльності, а також численні аспекти творчого процесу, в який залучений майбутній музикант-виконавець. Особливого значення набувають способи і методи діагностики особливостей особистості і її виконавських якостей. Це дозволяє виявити «проблемні зони», що вимагають активного педагогічного впливу для подолання існуючих недоліків. Універсальні підходи (системний, аксіологічний, компетентнісний) мають постійно поєднуватися з індивідуально-особистісним, що враховує особливості (фізіологічні, психічні, світоглядні тощо), характерні саме для цієї особи і які відрізняють її від усіх інших. Індивідуально-особистісний підхід постає перед майбутнім вчителем музичного мистецтва, як одне з найважливіших завдань вивчення процесу професійного і духовного становлення особистості, визначаючи в якості основного критерію готовності до професійної концертно-виконавської діяльності здатність до створення власного оригінального музичного світу, що втілює в собі зміст і цінності музиканта-виконавця.